Spanje is waakzaam op dinsdag de dertiende

door Regina Coeli

Dinsdag 13 augustus is een dag waarop veel Spaanstaligen extra op hun tellen zullen letten. Niet vrijdag de dertiende maar dinsdag de dertiende is in de Spaanse cultuur namelijk een ongeluksdag.

Een bekend Spaans spreekwoord luidt ‘Martes y trece, ni te cases ni te embarques’, oftewel: op dinsdag de dertiende trouw je niet en ga je niet op reis. De betekenis reikt wat verder dan reizen en het huwelijk: in het algemeen houdt het in dat je geen belangrijke stappen moet zetten op deze dag.

Het bijgeloof over dinsdag de dertiende heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de naam van de dag. ‘Martes’ verwijst naar de oorlogsgod mars, die niet veel goeds in petto heeft. Het getal dertien is afkomstig van het laatste avondmaal dat Jezus gebruikte met zijn twaalf apostelen.  

Anders dan het verschil tussen dinsdag en vrijdag de dertiende, hebben de Spanjaarden hetzelfde bijgeloof als in Noord-Europa. Zo klopt een Spanjaard wel een iets af: ‘tocar madera’, loopt hij niet graag onder een ladder door en ziet hij een zwarte kat als een slecht voorteken.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.