Prachtige introductie in Chinese taal en cultuur

door Regina Coeli

Begin december volgden de eerste cursisten een individuele taaltraining Chinees bij Regina Coeli. De vier taaltrainers Chinees waren er helemaal klaar voor. Ze hadden een intensieve pilotperiode achter de rug. Een onderdeel daarvan was het verzorgen van een vijfdaagse training Chinees aan twee taaltrainers Nederlands van Regina Coeli. 

 

Complexiteit van Chinese tonen

Taaltrainers Nederlands Anja Boerema en Elles Gratama hebben veel ervaring met het lesgeven aan beginners – voornamelijk expats die in Nederland wonen en werken – en met het samenstellen van lesmateriaal. Wat ze niet hadden, was enige kennis van de Chinese taal. Het werd een intensieve week. Ze ervoeren de complexiteit van de tonen, de schoonheid van de Chinese taal en de euforie als er iets lukte.

Gevoel voor de Chinese taal

“De cursus is een prachtige introductie in de Chinese taal en cultuur”, vindt Elles. “Je doet veel cultuurkennis op en krijgt gevoel voor de Chinese taal.” “En het team is zó enthousiast. Ze zijn vol vuur over hun eigen taal”, vult Anja aan. Net zoals bij de andere talen spreek je als beginner na een training van een week natuurlijk nog geen vloeiend Chinees. Anja: “De training biedt je een eerste handreiking om de taal te gaan beheersen. Net zoals we bij Nederlands zien, is het voor een beginner belangrijk om de taal te blijven gebruiken en verder te studeren.”

Chinees is radicaal anders

Een groot verschil tussen het leren van Chinees en het leren van Nederlands is dat westerse cursisten al best wat Nederlandse woorden kunnen herkennen. Daaraan wordt dan ook veel aandacht geschonken in de beginnerscursussen van Nederlands. Elles: “Het Engelse ‘work’ en het Nederlandse ‘werken’ lijken bijvoorbeeld op elkaar. Door mensen daar bewust van te maken, realiseren ze zich dat ze al een vrij groot deel van een tekst kunnen lezen. In de Chinese taal vind je deze ‘cognates’ niet omdat de taal zo radicaal anders is.”

Prachtige verhalen over de taal en de cultuur

Om het karakterschrift onder de knie te krijgen zijn jaren van oefening nodig. Tijdens de training wordt een aantal karakters behandeld om de belangrijkste te kunnen herkennen. “Achter ieder karakter zit een verhaal. Het karakter voor meisje en dochter is bijvoorbeeld afgeleid van het karakter voor vrouw. Het karakter voor goed bestaat uit het teken voor jongen en het teken voor meisje. Dat is namelijk het ultieme evenwicht voor de Chinezen. De verhalen over de taal en de cultuur die de taaltrainers vertellen, zijn werkelijk prachtig!”, aldus Elles.

Eén-op-één benadering geweldig

Het was voor de taaltrainers goed om nog eens te ervaren wat onze cursisten meemaken. Wat dat betreft was de training ook een moment voor bezinning. Anja: “Het was een intensieve week. Je moet als cursist fysiek en mentaal topfit zijn. Daar heb ik voor mezelf als docent nog wat verbeterpunten uitgehaald. Ik heb me voorgenomen om meer rust in te bouwen. Wat me nu ook weer treft, is dat de methode zo goed is. De één-op-één benadering is geweldig. Het blijft een prettig systeem.” 

 

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.