Portugese taal voorwaarde voor succes in Brazilië

11 juni 2013
door Regina Coeli

“Er heerst een mythe dat het eenvoudig is om een business op te zetten in Brazilië. Daarmee gaan mensen voorbij aan de Braziliaanse cultuur. Naast wat je kunt is wie je bent erg belangrijk; Brazilië is een echte relatiemarkt en het kost tijd om die relaties te bouwen. De taal speelt daarin een belangrijke rol. Hoewel de kennis van de Engelse taal langzaam beter wordt bij veel Brazilianen, hebben ze meer vertrouwen als ze zaken kunnen doen in het Portugees. Als je je best doet om de taal te spreken, kunnen de Brazilianen dat zeer waarderen. Ik vind het een belangrijke randvoorwaarde, want zonder taal kun je geen relatie opbouwen.”

Rijke ervaring in Brazilië

Aan het woord is Quirinus Deij. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring met zakendoen in Brazilië en besloot zijn kennis en ervaring in te gaan zetten om het Nederlandse bedrijfsleven te helpen de stap te zetten richting de Braziliaanse markt. Dat doet hij samen met zijn compagnon Dirk Blom die eenzelfde rijke ervaring in het Latijns-Amerikaanse land heeft.

Opzetten van een onderneming

Deij en Blom richtten samen Holland Brazil op. Met een kantoor in Sao Paolo en in Amsterdam helpen ze Nederlandse bedrijven bij het verkennen van de Braziliaanse markt en geven ze advies bij het opzetten en runnen van een onderneming in Brazilië. “Het is niet altijd aantrekkelijk om actief te worden in Brazilië. Bijvoorbeeld als je torenhoge importbelastingen moet gaan betalen. Maar over het algemeen heeft Nederland ontzettend mooie producten waarvoor er in Brazilië een afzetmarkt is. In Brazilië heerst een grote schaarste aan producten, waardoor de prijzen hoog zijn.” 

Fascinatie voor Brazilië

Quirinus Deij raakte gefascineerd door het grootste land van Zuid-Amerika. “De Braziliaan is een bijzonder mens. Hij is erg gericht op familie en vindt het belangrijk om tijd voor elkaar te hebben. Daarnaast speelt dat Brazilianen minder recht door zee zijn dan Nederlanders. Dat heeft zijn weerslag op de manier van zakendoen. Je moet een gevoel ontwikkelen voor de cultuur om in te schatten wat je kunt bereiken.”

Belang taal en cultuur

Begin jaren negentig ondervond Quirinus Deij aan den lijve hoe belangrijk taal en cultuur zijn. Hij vertrok naar Brazilië om een logistiek netwerk op te zetten voor het toenmalige PTT Post. “Ik wist niets over het land en had geen kennis van de Portugese taal. Dat was een hele uitdaging, want de directeur van de posterijen daar sprak geen woord Engels. Ik bleef er, verdiepte me in de taal en cultuur en uiteindelijk zette ik samen met mijn huidige compagnon Dirk Blom een vestiging van CMG op en werkte ik vervolgens voor de Makro in Brazilië.”

Toegewijd ambassadeur van Regina Coeli

Sinds Regina Coeli begin dit jaar startte met het aanbieden van taaltrainingen Portugees is Holland-Brazil een toegewijd ambassadeur. “Wij juichen het van harte toe dat een gerenommeerd instituut als Regina Coeli professionele cursussen Portugees aanbiedt. We prijzen het instituut graag aan aan iedereen die serieus een business wil opzetten in Brazilië”, aldus Deij.

Meer informatie over Holland Brazil vindt u op de website www.hollandbrazil.nl.


Echt goed Portugees leren?

Wilt u op een hoger niveau mee kunnen spreken met Portugezen of Brazilianen, dan zult u wat tijd moeten investeren in het leren van de taal. Bij Regina Coeli is het mogelijk om tijdens een individuele taaltraining in een week een grondige basis van de taal te verwerven. U kunt zich daarbij specialiseren in Braziliaans Portugees en het Portugees dat wordt gesproken in Portugal en delen van Afrika.Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.