Portugees leren voor een expatbestaan in Brazilië

door Regina Coeli

Wat doe je als je een baan aangeboden krijgt in Brazilië? Het overkwam Thijs Hulisz. Hij was werkzaam in een internationale functie bij Rijk Zwaan en werd gevraagd om het ketenmanagement voor de Braziliaanse tak van de organisatie op een hoger plan te brengen door onder andere contacten te gaan leggen met Braziliaanse retail. Thijs ging voor het maken van die keuze niet over een nacht ijs. Hij reisde af naar Brazilië met zijn partner Katja van Heugten om het kantoor en het land te bekijken. 

Portugees leren bij Regina Coeli

Dat het land wel aantrekkelijk was, blijkt wel uit het feit dat het jonge stel het afgelopen halfjaar twee maal een week Portugese training volgde bij Regina Coeli. De eerste week richtten ze zich op de basis van de taal en in de tweede week konden ze zich storten op de vaardigheden die ze nodig zouden hebben voor hun leven in Brazilië.

Bouwstenen van de Portugese taal

“In oktober hebben we de basics behandeld en konden we aan het eind van de week een simpel gesprekje voeren”, vertelt Thijs. “Daarna hebben we een aantal extra lessen genomen om woordenschat op te bouwen. Als je geen bouwstenen hebt, kun je geen zinnen bouwen.

Toen we terugkwamen voor de tweede week bij Regina Coeli was dat heel motiverend. We hebben de meeste werkwoordstijden behandeld. Dat is vrij ingewikkeld, maar we kunnen nu wel een zin maken zonder er lang over na te hoeven denken. Aan het eind van de training heb ik een presentatie in het Portugees gegeven over mijn werk. De sfeer bij Regina Coeli is goed. Taaltrainers zijn allemaal heel geduldig. Wat ik ook vroeg, ze vonden mijn vraag nooit stom.”

Solliciteren in Brazilië

Richtte Thijs zich op zijn nieuwe werksituatie, voor Katja ligt de toekomst in Brazilië nog volledig open. Katja heeft de Design Academy afgerond en werkt nu op freelance basis. In Brazilië wil ze graag aan het werk als ontwerper in de sociale ontwikkelingssector. Vandaar dat ze tijdens de training heeft geoefend met sollicitatiegesprekken.

“Ik ben gestart met helemaal geen kennis van de Portugese taal. De stap naar het voeren van sollicitatiegesprekken in het Portugees is dan natuurlijk groot. We hebben behandeld wat er op een cv moet staan en we hebben vragen geoefend. Daaruit bleek wel hoe groot het verschil in cultuur is. Brazilianen kunnen je tijdens een sollicitatie best vragen wat de moeilijkste keuze in je leven is geweest. Dat soort zaken vinden zij belangrijk om je als persoon te leren kennen.”

Braziliaanse taal en gebruiken

Taaltrainer Denise Baia is afkomstig uit de regio waar Thijs en Katja nu inmiddels wonen. “Natuurlijk hebben we het gehad over de buurt waar ze gaan wonen. Het is de bedoeling dat ze er zelf op zoek gaan naar een huis. Ik heb ze een aantal tips gegeven waar ze op moeten letten. Op die manier konden we het leren van de taal combineren met nuttige informatie.

Katja en Thijs waren zeer gemotiveerd en hadden veel vragen. We hebben voor hen allebei een individueel programma opgesteld zodat ze allebei zo goed mogelijk de taal leerden. Zij gaan zich wel redden in Brazilië. Eerst zullen ze moeten wennen aan de taal, de cultuur en het weer. Ik adviseer wel om verder te gaan met taallessen, om het te blijven oefenen en feedback te krijgen.”


Ook Portugees leren?

Als u als expat in een ander land gaat werken, is het prettig als u de lokale taal spreekt. Volg daarom een taaltraining bij Language Institute Regina Coeli. We kunnen ook een training samenstellen voor uw hele gezin. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.