Overbodig gepronk met titels

door Regina Coeli

In Duitsland wordt meer waarde gehecht aan het gebruik van titels dan in Nederland. Nederlanders doen wel eens lacherig over het ‘gepronk’ van Duitsers met hun titels, hoewel u bij het zakendoen met Duitsers hier beter respectvol mee om kunt gaan.

De laatste maanden is een discussie ontstaan over de waarde van een doctorstitel buiten de universiteit. Een aanleiding voor het debat over de doctorstitel is de recente media-aandacht voor een tweetal Duitse ministers dat hun titel moest inleveren omdat zij plagiaat pleegden bij het schrijven van hun proefschrift of onzorgvuldig omgingen met bronvermeldingen.

Wetenschappelijke inflatie

Het is in sommige faculteiten (zoals rechten of geneeskunde) nog steeds relatief gewoon om te promoveren. Ter onderscheiding van de concurrentie kiest 7% van de afgestudeerden er jaarlijks voor een promotie. Volgens critici  is er dan ook sprake van wetenschappelijke inflatie als gevolg van een overproductie van proefschriften.

Titel vergroot carrièrekansen

Eerlijk is eerlijk, in Duitsland is een doctorstitel bevorderlijk voor je loopbaan. Tweederde van de topmanagers in grote beursgenoteerde bedrijven mag een doctorstitel voor zijn naam schrijven. Ook in de politiek zijn doctorstitels schering en inslag, vooral in de hoek van de christen-democraten en liberalen.

Verbieden van wetenschappelijke titulatuur

Dr. Stefan Bach betoogt in Die Zeit dat het beter is om de academische titel uit het paspoort te schrappen en het voeren van wetenschappelijke titulatuur in niet-academische beroepen te verbieden om overbodig gepronk met titels te voorkomen. Hij geeft in datzelfde artikel overigens ook een historische verklaring voor de hang naar titels. In de negentiende eeuw slaagde de burgerij er niet in om de adellijke elite uit belangrijke posities in het leger, de politiek en het bestuur te verdrijven. De burgerij wapende zich met academische titels en nam de adellijke gebruiken over.

Lees het artikel in Die Zeit

 

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Duits?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.