Nederlands diplomate in Brazilie

door Regina Coeli

Sinds begin dit jaar kunt u ook Portugees leren bij Regina Coeli. Eén van onze eerste cursisten Portugees is mevrouw Simone Bakker. Zij is als diplomate voor Economische Aangelegenheden werkzaam op de Nederlandse ambassade in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.

Waarom wilde u Portugees leren?

“Mijn taak in Brazilië bestaat uit een combinatie van macro-economische analyse, economische diplomatie en handelsbevordering, al met al: er zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Verder heb ik het genoegen mij de komende jaren te mogen bezighouden met de twee grootste sportevenementen die dit land zal organiseren: de Wereldkampioenschappen Voetbal 2014 en de Olympische Spelen 2016. Het percentage Brazilianen dat de Engelse taal zodanig beheerst dat een inhoudelijke conversatie kan worden gevoerd, is laag en zou rond de één tot twee procent van de bevolking liggen. Afgezien van het feit dat het Portugees een prachtige taal is om te leren en het beheersen ervan leidt tot een beter contact met de Brazilianen en beter begrip van het land, is het dus ook pure noodzaak.”

Wat zijn uw ervaringen in Brazilië tot op heden?

“Ik ben er natuurlijk nog maar net, dus ik heb eigenlijk nog geen recht van spreken. Het is een fascinerende maatschappij. Brazilianen hebben een zeer plezierige mentaliteit: open, vriendelijk en goedlachs. Geduld betrachten is overigens wel een schone zaak. Er wordt met uitzonderlijk enthousiasme gereageerd als ik Portugees spreek, waarna er vervolgens een waterval van woorden volgt die ik totaal niet begrijp.”

Hoe kijkt u terug op de training Portugees bij Regina Coeli?

“Ik ben in een aantal zaken nogal perfectionistisch ingesteld en dientengevolge niet tevreden over het resultaat. Maar dat ligt zeker niet aan Regina Coeli, de training en de docenten. Integendeel! De kwaliteit van de docenten was zeer hoog en de afwisseling van privéles met multimedia goed. Daarnaast is  Regina Coeli duidelijk zeer ervaren: een uitstekend geolied en georganiseerd instituut. De buitengewoon klantvriendelijke instelling van alle medewerkers resulteert bovendien in een uitermate plezierige sfeer.” 


Echt goed Portugees leren?

Wilt u op een hoger niveau mee kunnen spreken met Portugezen of Brazilianen, dan zult u wat tijd moeten investeren in het leren van de taal. Bij Regina Coeli is het mogelijk om tijdens een individuele taaltraining in een week een grondige basis van de taal te verwerven. U kunt zich daarbij specialiseren in Braziliaans Portugees en het Portugees dat wordt gesproken in Portugal en delen van Afrika.Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.