Na drie jaar vrijwel accentloos Nederlands

26 maart 2017
door Regina Coeli

Nadat ze in haar eentje China ontvluchtte, belandde de Oeigoerse Adele Azat in 2012 in een asielzoekerscentrum in Nederland. Nu - drie jaar later - spreekt ze vrijwel accentloos Nederlands en is ze gestart met een opleiding Human Resources Management aan de Hogeschool in Vlissingen. Adele werd door het UAF geselecteerd voor een taaltraining Nederlands bij Regina Coeli. Vandaar dat ze in een mooie herfstweek vijf dagen lang verbleef in Vught. 

Hoog niveau Nederlands

De taaltrainers Nederlands die Adele tijdens haar intensieve individuele taaltraining lesgaven, waren zeer onder de indruk van haar startniveau. Toch kunnen ze haar nog genoeg leren. Daar is ook Adele zich bewust van. “Het is al even geleden dat ik taallessen volgde. In die lessen heb ik grammaticaregels geleerd die ik eigenlijk nog nooit heb toegepast. Daarnaast word ik door weinig mensen gecorrigeerd als ik iets fout zeg. Ik neem in het dagelijks leven letterlijk alles op, ook als het niet correct Nederlands is. Daardoor gebruik ik wel eens vreemde woorden of rare constructies.”

Leren en direct toepassen

In China heeft Adele journalistiek gestudeerd. Het was haar droom om producer te worden, maar toen ze eenmaal aan het werk ging voor een televisiezender kwam ze erachter dat de praktijk in China anders is dan ze had verwacht. In Nederland gaat ze een nieuw vak leren: Human Resources. Ze heeft al gemerkt dat de verschillen tussen het Nederlandse en het Chinese onderwijs groot zijn. Adele: “In China is het leren, leren, leren. In Nederland leer je iets en pas je het direct toe. Daardoor vergeet je het minder snel. Hoe ze dat bij Regina Coeli doen, heb ik nog nergens anders meegemaakt.”

Nuances in de Nederlandse taal

Voorafgaand aan de taaltraining bij Regina Coeli had Adele geen beeld van wat haar te wachten stond. Ze is onder de indruk: “Wat de taaltrainers goed doen, is dat ze voor de training uitzoeken wat jouw probleem is. Daar gaan ze tijdens de training heel gericht aan werken. Bij mij was dat bijvoorbeeld het toepassen van grammaticaregels en het aanbrengen van nuances in de taal. Ik kan nu veel bewuster woorden kiezen en hoor bepaalde emoties in de taal beter. Ik heb zoveel kleine dingen geleerd die ik anders over tien jaar nog niet onder de knie zou hebben.

Internationale groep cursisten

Het was heel zwaar, omdat je vooral aan de dingen werkt die je moeilijk vindt. Tussen de individuele lessen door leer je de andere cursisten kennen. De cursisten Nederlands komen echt van alle kanten van de wereld. Het was erg leuk om tijdens de diners vrij te praten over allerlei onderwerpen. Het is verbazingwekkend wat een leuke vriendschappen je hier kunt sluiten!”

Hoor Adele spreken op de radio!

Op zaterdag 12 december 2015 was Adele Azat te horen op NPO radio 1 bij het programma De Taalstaat. Samen met taaltrainer Maurits Tax was ze te gast om te spreken over de cursussen die Regina Coeli aanbiedt aan vluchtelingstudenten van het UAF.

Beluister het item met Adele en Maurits

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Inge Janssens
Medewerker Client Services

Deel deze pagina


Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.