Italiaans leren voor het leven in Italië

door Regina Coeli

De meeste cursisten van Regina Coeli leren een vreemde taal voor hun werk. Peter en Nan niet. Zij zijn enthousiaste Italiëgangers en verbleven een week in Vught om Italiaans te leren en zo nog meer te kunnen genieten van een verblijf in Italië.

“Het is een soort werkvakantie”, vertelt Peter. “Je kunt het geld ook besteden aan een vliegreis naar een ver land en daar dan op een bedje gaan liggen. Maar met zo’n taaltraining leer je iets, je hebt contact met andere mensen en met iets leuks: de taal. Het werkt heel stimulerend om zo eens op een andere manier je hersens te gebruiken.”

Een week Italiaans leren

Peter werkte voorheen voor Buitenlandse Zaken. Vandaar dat het stel wel bekend was met ‘het weekje naar de nonnen’. “Het leek me altijd al leuk om zoiets te gaan doen. Een vriend van mij ging een tijd terug naar Regina Coeli, omdat hij een speech in het Italiaans wilde geven bij de bruiloft van zijn zoon en zijn Italiaanse bruid. Die was enorm enthousiast na de training.”

Net als andere cursisten volgden Peter en Nan allebei een individuele training met vier privélessen per dag. “Tussendoor oefenden we in het lab”, legt Nan uit. “Er waren die week in totaal vier cursisten en vier taaltrainers. Zo hadden we iedere dag les van vier verschillende docenten. Dat was erg leuk. We hadden een hele fijne klik met iedereen en je merkt dat de taaltrainers enorm goed met elkaar overleggen.”

Les in Italiaanse gebaren

Naast de privélessen zijn er tijdens een lesweek taaltafels en groepsactiviteiten. Daardoor ontstond er als vanzelf een goed contact met de cursisten Italiaans die die week in huis waren. “We hebben een keer met z’n vieren les gehad over Italiaanse gebaren, omdat de Italianen zoveel met hun handen zeggen. Prachtig was dat! Maar ook met cursisten van de andere talen hadden we een leuk contact”, vertelt Peter.

Een taal leren als je ouder bent

Nan heeft Engelse en Nederlandse les gegeven, maar Italiaans was pittig voor haar. “Ik vond het heftig om te starten met een nieuwe taal. Wat helpt is dat ik een talige achtergrond heb. Maar ook ik merkte dat je anders een taal leert dan wanneer je jong bent.” Peter vult aan: “Je moet meer herhalen. Dat is de reden dat het lab zo enorm goed werkt.”

Vrij snel na de training vertrokken Nan en Peter naar Italië en konden ze hun nieuwe taal in de praktijk gaan oefenen. “Op een basaal level kunnen we de taal best goed gebruiken”, vertelt Peter. “We zijn sinds de training in april al drie keer in Italië geweest. De ene keer is het makkelijker om met de taal bezig te zijn dan de andere keer. Maar we blijven enthousiast. De Italiaanse taal is gewoon leuk.”

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.