Een terugkomdag is als het opnieuw halen van je theorie-examen

door Regina Coeli

Met het leren van een vreemde taal ben je niet snel klaar. Je moet je vaardigheid op peil houden en er is altijd meer om te leren. Loek Heijmans is iemand die zich daarvan bewust is. Hij volgde een jaar geleden een intensieve training Engels bij Regina Coeli en maakte er daarna een dagelijkse gewoonte van om zijn Engels te oefenen.  

“Ik werk bij de Rabobank en daar is Engels nog net niet de voertaal. Zodra er bij een bijeenkomst iemand aanwezig is die geen Nederlands spreekt, stappen we over op Engels. Maar ook buiten het werk oefen ik mijn Engels dagelijks. Op de radio luister ik naar BBC News, ik kijk het nieuws op Reuters en ik kijk Netflix met Engelse ondertiteling. Sinds kort lees ik ook steeds meer Engelse boeken. Als je het Engels niet in je dagelijks leven verweeft, verlies je kennis.”

Een training van vijf dagen vond ik ‘overdone’

Tijdens zijn training bij Regina Coeli ontdekte Heijmans dat hij al redelijk goed Engels sprak en dat die kennis met enige oefening rap geactiveerd werd. De training beviel hem zo goed dat hij het voornemen had om later nog een keer een training te volgen bij Regina Coeli. Dat gebeurde deze zomer. “Ik heb ervoor gekozen om een terugkomdag te volgen. Ik had er behoefte aan om wat extra uitleg te krijgen, om gecorrigeerd te worden en te oefenen met taaltrainers. Weer een training van vijf dagen vond ik wat ‘overdone’.”

Aandachtspunten tijdens een terugkomdag

Een terugkomdag bij Regina Coeli bestaat uit een reguliere lesdag met vier privélessen van meerdere taaltrainers. Tussen de lessen door bestudeer je met speciaal geselecteerde oefeningen relevante lesstof. “In een dag kun je natuurlijk niet alles behandelen, dus werd ik vooraf gevraagd om aandachtspunten door te geven. Voor mij waren dat de werkwoordtijden. Daar heb ik me tijdens de terugkomdag op geconcentreerd. Ik vond dat heel prettig. Je wordt gewezen op de dingen die je nog kunt verbeteren. Daar kan ik thuis en op het werk weer verder mee.”

Taalkennis consolideren

Er zijn steeds meer cursisten die terugkomen voor een of meerdere lesdagen bij Regina Coeli. Om een stap verder te komen of, zoals Heijmans, om kennis te consolideren. “Een terugkomdag vergelijk ik met het opnieuw halen van je theorie-examen voor je rijbewijs. Ik ben dan ook van plan om volgend jaar weer een terugkomdag te volgen.”

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.