De ervaringen van een docente Nederlands bij Regina Coeli

door Regina Coeli

Wat maakt een taaltraining bij Regina Coeli zo bijzonder? Germaine van Bree, taaltrainer Nederlands, vertelt.

"De intensieve individuele taaltraining is de beproefde succesformule van Regina Coeli (het weekje naar de Nonnen). De afwisseling van taaltrainers en het programma zorgen ervoor dat u scherp blijft. De lessen zijn ook volledig afgestemd op uw leerdoelen.  Maar wat zijn dan de elementen die van zo’n training  een succesformule maken? Daar vertel ik u, als docente Nederlands, graag iets meer over.

Bij Regina Coeli werken de docenten over het algemeen allemaal parttime. Dat betekent dus gemiddeld zo’n vier cursisten per dag. Zowel de achtergronden als de leerdoelen van onze cursisten zijn zeer divers.  Ik geef voornamelijk woordenschat- en conversatielessen, altijd in de vorm van privélessen, en die lessen bereid ik terdege voor. Want dat mag iedere cursist ook van mij verwachten!

Natuurlijk gebruik ik de Regina Coeli materialen om me voor te bereiden.  Maar ik maak vooral ook heel veel gebruik van mijn eigen achtergrond in het bedrijfsleven. De vele jaren, die ik op een hoog niveau in internationale commerciële functies heb gewerkt, komen bij die lessen goed van pas! Het betekent namelijk dat ik me kan verplaatsen in de uitdagingen waar u, in uw werk, tegenaan loopt als u zich in het Nederlands wil uitdrukken.

Ik krijg op een middag bijvoorbeeld achtereenvolgens een Italiaanse Directeur Verkoop, een Canadese Hoofd Inkoop bij een multinational, een Thaise professor aan de universiteit en een Russische cardioloog. De taalhandelingen, die ieder van deze cursisten nodig heeft in zijn/haar werkomgeving, zijn natuurlijk heel verschillend. Communiceren in het Nederlands met een patiënt(e) is natuurlijk iets heel anders dan het werken met internationale accountteams. En colleges geven in het Nederlands aan studenten is totaal verschillend van het onderhandelen met leveranciers. Ik bereid me dus voor door me in te leven in de taalhandelingen die ieder van hen nodig heeft in hun eigen werkomgeving, zodat de lessen zo effectief en productief mogelijk zijn met een zo hoog mogelijk rendement. U kunt zich voorstellen dat het rendement een stuk lager zou zijn als ik deze cursisten in een groep zou lesgeven.

We praten ook over de ”do’s en dont’s”. Wat voor u heel gewoon is in uw eigen taal in een bepaalde situatie is dat niet noodzakelijkerwijs ook in het Nederlands. We werken bijvoorbeeld  heel intensief samen aan de taalhandelingen die u nodig heeft voor uw vergaderingen. We spelen rollenspelen arts – patiënt of  bootsen een onderhandeling na met leveranciers. Kortom, we werken aan die taalhandelingen die voor u relevant zijn!

En dat maakt het werk nu juist voor mij zo interessant. Na vele jaren gereisd te hebben werk ik nu in een internationale omgeving zonder dat ik hoef te vliegen. Een combinatie die het werk voor mij niet alleen uitdagend maakt, maar ook heel bevredigend. Want wat geeft meer voldoening  dan een tevreden cursist die op vrijdag naar huis gaat en datgene heeft geleerd waar hij/zij voor kwam?! Een prachtige manier om met verschillende en unieke mensen te werken aan het verbeteren van hun Nederlandse taal!"

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Nederlands?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.