Chinees bij de Nonnen van Vught

door Regina Coeli

Op 1 december 2014 heeft Language Institute Regina Coeli de intensieve individuele taaltraining Chinees geïntroduceerd. Chinees is de eerste niet-Europese taal waarin het instituut – ook bekend als ‘de Nonnen van Vught’ – taaltrainingen gaat aanbieden. De introductie is ingegeven door de groeiende vraag naar een snelle en effectieve manier om Chinees te leren. Steeds meer westerse bedrijven doen zaken in China en ervaren dat kennis van de Chinese taal en cultuur barrières kan slechten. 

De training Chinees van Regina Coeli is gericht op taal in een zakelijke context en combineert het uitdagende aspect van het leren beheersen van de tonen en uitspraak met het opbouwen van relevante woordenschat. Omdat de nadruk ligt op mondelinge communicatie, leren cursisten schrijven in het pinyin in plaats van in het traditionele karakterschrift. In dit moderne schrift wordt de Chinese taal uitgedrukt in latijnse letters, waardoor het voor westerlingen niet alleen snel te begrijpen is maar hen ook leert hoe woorden uitgesproken moeten worden.

Methode Regina Coeli

De succesvolle methode van Regina Coeli, waarvoor de zusters meer dan vijftig jaar geleden de basis legden, wordt toegepast op de taaltraining Chinees. Cursisten leren in een kort tijdsbestek de taal en cultuur met intensieve begeleiding van ‘native speakers’. Door de afwisseling tussen privélessen, multimedia oefeningen en zelfstudie is het mogelijk om het concentratieniveau hoog te houden en het geleerde direct toe te passen op de eigen situatie.

Belang Chinese taal en cultuur
Al jarenlang importeert Nederland veel goederen uit China. Nu neemt ook de export naar China snel toe en reizen meer Nederlandse professionals naar China; voor een zakenreis of om er een tijd als expat te gaan werken. Zo steeg de export van Nederland naar China in 2012 met 14% ten opzichte van 2011 (bron: CBS).

Voor professionals die werken met Chinese bedrijven loont het om kennis te hebben van de (zakelijke) gebruiken in China en een basis te hebben in de Chinese taal. Zelfs als ze in het Engels kunnen communiceren met hun Chinese contacten of als ze gebruik kunnen maken van een tolk, is het belangrijk om vertrouwen te winnen en een relatie op te kunnen bouwen. Daar zijn taal en cultuur onlosmakelijk mee verbonden.

Effectieve taaltraining Chinees voor westerlingen
Voor de ontwikkeling van de training Chinees werkte Esther van Berkel – Director of Studies van Regina Coeli - samen met Lori Tseng-Crevecoeur. Zij is één van de docenten die de training in het taleninstituut in Vught gaat verzorgen. De van oorsprong Taiwanese woont al jarenlang in Nederland waar ze brede bedrijfskundige ervaring opdoet. Ze verbleef met haar gezin een aantal jaar als expat in Shanghai en richtte daar – geïnspireerd door de training Nederlands bij Regina Coeli – haar eigen taleninstituut op. In die periode ging ze zich verdiepen in een manier waarop westerlingen zo effectief mogelijk de Chinese taal machtig kunnen worden. Door haar specifieke ervaringen met het onderwijzen van het Chinees te combineren met de methode en expertise van Regina Coeli, is er een unieke training Chinees ontstaan.

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.