“Spanje is als de keuken van een huis”

26 juli 2021
door Regina Coeli

Tijdens de lessen hangt er een weldadige rust bij Regina Coeli. Maar zodra de bel gaat en het terras, de bar en het restaurant volstromen, hoor je allerlei talen om je heen. Niet zo gek, want alleen al onze taaltrainers zijn afkomstig uit meer dan 20 verschillende landen. En dat levert leuke gesprekken op tijdens de pauzes. Zo is er altijd wel iemand aan wie je de beste vakantietips kunt vragen. Voor het noorden van Spanje moet je bijvoorbeeld bij Ana Pérez Torres zijn. We spraken haar over haar vaderland, de Spaanse taal en Regina Coeli.

Wat is jouw Spanje?

“Ik vergelijk Spanje wel eens met de keuken van een huis. Hier mag je altijd jezelf zijn. Maakt niet uit hoe je eruit ziet en hoe je bent. Het is er een beetje rommelig en met heel veel stimuli zoals geuren, kleuren, gevoelens. En toch is het er relaxed en heel puur.

Ik kom zelf uit een heel authentieke wijk van Barcelona, genaamd Gracia. En ik ga vaak naar een vissersdorp aan de kust in het noorden waar het landschap bestaat uit rotsen met aan de andere kant de zachtheid van de zee. Het leven in Barcelona daarentegen is heel bruisend met alle bussen, metro’s, verkeer en mensen. Ik vind het fijn dat het er niet zo geordend is maar juist gevarieerd.

Welke wijze les heb jij meegenomen uit je geboorteland?

“Dat je niet alles onder controle hoeft te hebben. Daar moet ik in Nederland vaak aan denken. Het hoeft niet perfect en geregeld te zijn.”

Welke plek of activiteit in Spanje kun je iedereen aanraden?

“Mijn lievelingsplek is de berg van Tibidabo. Vanuit daar heb je een schitterend uitzicht over Barcelona. Als je in de buurt van Barcelona bent, geniet dan vooral van de verschillende landschappen. Iedereen kent natuurlijk de kust. Binnen een paar uurtjes ben je in de Pyreneeën en tussen Zaragoza en Barcelona is een kleine woestijn. Het landschap kent veel extremen.”

Wat vind jij mooi aan de Spaanse taal?

“Ik vind de klanken heel mooi. Spanjaarden spreken en articuleren veel met de mond. Het Nederlands is veel nasaler. Ook in de taal vind je de extremiteiten van Spanje terug. We praten luidruchtig en ook met onze handen.”

Wat mist iemand als hij/zij jouw taal niet spreekt?

“Alle liefkozende woorden die je in Spanje tegen elkaar zegt. Wij zeggen ‘guapa’, ‘un abrazo’ of ‘cariño’ tegen elkaar, ook als je een onbekende bent. Voor ons is dat heel normaal, terwijl je daar in Nederland echt niet mee aan moet komen.”

Wat is jouw achtergrond en hoe gebruik je die bij Regina Coeli?

“In Spanje heb ik de pabo gedaan en biologie gestudeerd. Die kennis van lesgeven kan ik goed gebruiken bij Regina Coeli. Verder heb ik verschillende opleidingen voor Business Spaans en Online doceren gevolgd.”

Welke tip geef je aan bijna iedere cursist?

“Probeer de Spanjaarden niet te veranderen. Accepteer ze zoals ze zijn en heb geduld. Maar vooral ontdek hoe fijn het is om met hen te werken en wonen. Het is de ideale aanvulling voor beide culturen.”

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.